LOV ŠENTJERNEJ 2016

3. 12. je bil izveden lov v Šentjerneju.

Več fotografij je v galeriji.

DRUŠTVENI LOV BELTINCI 2016

Kljub strahu pred slabim vremenom smo se 20. novembra člani Sokolarskega društva Pomurja odpravili na društveni lov. Za večino udeležencev je bil lov uspešen.

Več fotografij je v galeriji.

RADIO PRVI 2016

Nedeljska reportaža o sokolarstvu.

LINK

SVETOVNI DAN SOKOLARSTVA 2016

Vsem sokolarkam in sokolarjem iskrene čestitke ob Svetovnem dnevu sokolarstva.

LOV BELTINCI 2016

5. 11. 2016 je Zavod za turizem in kulturo Beltinci ob sodelovanju SZS in ob sodelovanju Sokolarskega društva Pomurja organiziral že 9. tradicionalni lov s sokoli v Pomurju. Sama otvoritev lova je potekala slovesno pred Beltinskim gradom. Ob tej priložnosti so bili k nagovoru povabljeni predstavniki javnosti in tudi predstavniki sokolarjev. Udeležba na dogodku je bila mednarodna. Po kulturnem programu in po pogostitvi so se sokolarji odpravili na lov. Spremljali so jih tisti, ki so si to oblika love želeli pogledati v živo.

Gostje iz tujine so pohvalili dobro organizacijo, dobro lovišče in obilico kvalitetne divjadi. Čeprav je uplenjeno število divjadi na sokolarskem lovu majhno to ne zmoti zadovoljstva. Bistvo takšnih lovov je namreč druženje tistih, ki se trudijo ohraniti to tradicionalno obliko lova.

Posebna zahvala za uspešno izveden lov gre g. Zemljič Draganu.

Več fotografij je v galeriji.

PREDSTAVITEV NOVA GORICA 2016

V letošnjem letu smo bili deležni povabila za predstavitev sokolarstva in sokolarskih ptic na osnovni šoli v Novi Gorici. Predstavitev sta izvedla člana SZS iz okolice.

Več fotografij je v galeriji.

CELJSKI GRAD 2016

27. 8. 2016 smo se udeležili dogodkov, ki so potekali na Starem gradu v Celju v okviru prireditve "DEŽELA CELJSKA VABI".
 

Več fotografij se nahaja v galeriji.

PREDSTAVITEV PTUJ

26. 8. 2016 smo izvedli predstavitev sokolarstva in sokolarskih ptic za otroke iz okolice Ptuja, ki so se udeležili organizirane počitniške delavnice.

Več fotografij je v galeriji.

PREDSTAVITEV-ŠMOHOR 2016

19. 8. sta Vilma in Mišo predstavila sokolarstvo in sokolarske ptice udeležencem tretjega lovskega tabora Šmohor 2016.

Več fotografij je v galeriji.

POLETNA ŠOLA KREATIVNOSTI 2016

12. 8. 2016 smo v okviru programa POLETNE ŠOLE KREATIVNOSTI, sodelovali s predstavitvijo filma o lovu s sokolarskimi pticami, prikazom sokolarske opreme in največjo poslastico v okviru naše predstavitve-z živimi sokolarskimi pticami. K sodelovanju nas je povabil "MLADINSKI CENTER DRAVINJSKE DOLINE, zavod za razvoj kreativnosti, inovativnosti in socialnega podjetništva Slovenske Konjice".

Več fotografij je v galeriji.

KAMP MODRI MEDO 2016

Med 3. in 9. 7. 2016 je v Gotenici potekal KAMP MODRI MEDO, ki otrokom daje možnost, da se soočijo s številnimi novimi aktivnostmi, se naučijo novih veščin ter pridobijo nove prijatelje...

V okviru pestrega programa, ki so ga pripravili organizatorji smo bili k sodelovanju povabljeni tudi sokolarji. Otroci so pozorno prisluhnili naši predstavitvi, nas presenetili z obilo vprašanji in nam povedali tudi svoje dosedanje izkušnje ob srečanju z ujedami. Najbolj so bili veseli, da so se vsi lahko fotografirali z ujedo na roki, tako otroci kakor tudi vodje kampa.

Fotografije v galeriji.

WaSH conferenc Holland

Mednarodna konferenca Ženske in trajnosti lov, WaSH III je potekala od 2. do 3. 7. 2016 v Wageningen na Nizozemskem s poudarkom na izobraževanju

V sodelovanju z Univerzo Wageningen, ki je v Evropi vodilna za management ohranjanja narave, so se ženske lovke in sokolarke iz 16 držav združile v skupni misiji zagotovitve, ohranitve lova, lovske tradicije, varstva živali, biodiverzotete in ohranjanja trajnostne narave. Na konferenci so bili v akademski sferi izmenjana stališča, ideje in projekti med strokovnjaki kako na nov in inovativen način združiti teorijo in prakso na področju ohranjanja narave in jo približati mlajšim generacijam. Konference sta se udeležili Greta in Vesna.

Več fotografij v galeriji.

LOVSKI TABOR PROSENJAKOVCI 2016

Predstavitev sokolarstva mladim na lovskih taborih postaja vedno bolj zaželjena tematika, ki jo lovske družine lahko ponudijo mladim okviru programa na taborih. Otrokom je zanimivo spoznati to obliko lova predvsem pa jim je zanimiv stik s pticami. Predstavitev sta 2. 7. 2016 izvedla Herbert Goriup (Mišo) in Branko Robar.

Fotografije se nahajajo v galeriji.
 

LOVSKI TABOR MLADIH BRESTANICA 2016

28. 6. 2016 smo se odzvali na povabilo LD Brestanica in v okviru "Lovskega tabora mladih" predstavili sokolarske ptice in povedali nakaj o sokolarstvu na Slovenskem. Otroci so pokazali veliko zanimanje in so želeli izvedeti čim več o tem kako poteka sam lov in delo z ujedami. Najbolj všeč pa jim je bila dober mesec stara kraguljka. Predstavitev sta izvedla Vilma in Branko.

Več fotografij se nahaja v galeriji.

FESTIVAL DRUŽIN OTOČEC 2016


 V okviru FESTIVALA DRUŽIN, ki je na Otočcu potekala 19. 6. 2016, smo predstavili sokolarstvo obiskovalcem omenjene prireditve. Posebej veseli so bili ptic najmlajši. Sokolarstvo so predstavili člani SOKOLARSKEGA DRUŠTVA GORENJSKE REGIJE, Mišo in Goran Petkovič ter Goran Nedanovski.

Fotografije se nahajajo v galeriji.

LOV CERKLJE NA GORENJSKEM

Nekaj utrinkov iz društvenega lova  v soboto 12.1.2016! Lepo lovišče, veliko divjadi, krasen lovovodja, ….

Več fotografij je v galeriji.

LOV METLIKA 2015

Sokolarji izvedli lov v Metliki v organizaciji Nedanovski Roberta.

Več fotografij se nahaja v galeriji.

 

DRUŠTVENI LOV BELTINCI 2015

V soboto 5 decembra so se zbrali člani Sokolarskega društva Pomurja in izvedli društveni lov.

Fotografije se nahajajo v galeriji.

LOV ŠENTJERNEJ 2015

Sokolarji sokolarili v Šentjerneju 28. novembra...

Fotografije se nahajajo v galeriji

 

VAL 202 - PREDSTAVITEV SOKOLARSTVA

VAL 202 -  PREDSTAVITEV SOKOLARSTVA (posnetek oddaje):http://val202.rtvslo.si/2015/11/reportaza-14/

 

 

LOV BELTINCI 2015

Beltinci, 7. in 8. november 2015.

Zavod za turizem in kulturo Beltinci je organizirai v sodelovanju s Sokolarskim društvom Pomurja in Slovensko zvezo za sokolarstvo in zaščito ptic ujed 8. lov s sokoli v Pomurju.

Ob tej priložnosti sta bili ob 10. obletnici Sokolarskega društva Pomurja  pred svečanim odprtjem lova  pred beltinskim gradom zasajeni drevesi ginka in cedre.

Več fotografij se nahaja v galeriji.

Divljač i psi - utrinki hrvaških sokolarjev z lova v Beltincih http://www.divljacipsi.info/index.php/2013-10-13-23-47-22/201-sokolarenje-u-sloveniji-beltinci

Pomurec:http://www.pomurec.com/vsebina/35814/FOTO__V_Beltincih_ze_osmic_lov_s_sokoli__

Spletni portal PREKLJA:http://www.prlekija-on.net/lokalno/10703/v-beltincih-je-potekalo-osmo-mednarodno-srecanje-odprtega-lova-s-sokoli.html

Slovenske novice:

MEDNARODNO SOKOLARSKO SREČANJE KARLOVAC 2015

SEJEM LOV RIBOLOV 2015

Deveti tradicionalni Mednarodni sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi

17. 4-19. 4. 2015 Gornja Radgona

Sokolarji in ribiči na sejemski preži. Oboji se glede na članstvo radi postavljajo ob bok najštevilčnejši Lovski zavezi Slovenije (Slovenska zveza za sokolarstvo in varstvo ptic ujed je tudi njena članica, Ribiška zveza Slovenije pa ima z LZS podpisan sporazum o sodelovanju), zato nedvomno sodijo na skupne predstavitvene odre že tradicionalnega sejma Lov in Natura, ki je vsako drugo leto postal že ustaljen bienale na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Oboji s svojo prisotnostjo poudarjajo svoj pomen kot čuvarjev in varstvenikov narave ter zakladnice naše naravne dediščine in lepe dežele. Sokolarji tudi tokrat v ospredju zanimanja Vse več je zanimanja za te ubogljive, najhitrejše vladarje neba, ki so bili tokrat razstavljeni v razstavnem kotičku sokolarjev.

Fotografije se nahajajo v galeriji.

PIKNIK SOKOLARSKEGA DRUŠTVA POMURJA

Sokolarsko društvo Pomurja je 13. 6. 2015 organiziralo piknik in druženje za svoje člane in njihove družine. Dogodek postaja tradicionalen in se ga vsako leto udeleži večje število tistih, ki sprejemajo sokolarstvo kot način življenja.

Letošnje druženje je zraven jedače in pijače zaznamovalo preizkušanje raznih spretnosti kot so: metanje nožev, streljanje z lokom, streljanje s pištolo in streljanje na glinaste golobe.

Hvala vsem organizatorjem in udeležencem. Vabljeni zopet naslednje leto.

Fotografije se nahajajo v galeriji.

DRUGI TABOR MLADIH

Uspel je drugi tabor mladih v SK ZLD Celje Savinjsko-Kozjanska ZLD – Celje je skupaj z LD Rečica pri Laškem letos že drugič organizirala in uspešno izvedla tabor mladih, ki je trajal od četrtka, 20. avgusta 2015, do sobote, 22. avgusta2015. Letošnjega tabora se je udeležilo devetnajst otrok iz različnih krajev celjske regije. Otroci  so se seznanili še s sokoli in lovom z njimi – sokolarjenjem, predstavila sta jim ga člana Sokolarske zveze Slovenije Vilma Alina Šoba in Herbert Goriup ter dodatno s kratkim filmom predstavila sokolarsko dejavnost in nato predstavila kragulja Jonnya ter z veseljem odgovarjala na "zanimiva" vprašanja.

Več fotografij je v galeriji.

CELJSKI GRAD - PREDSTAVITEV SOKOLARSTVA

29. 8. 2015 smo se udeležili prireditve na Celjskem gradu. V okviru predstavitve srednjeveškega dogajanja smo se predstavili tudi sokolarji. Najbolj veseli so nas tako kot lani bili zopet najmlajši.

Več fotografij je v galeriji.

PRESENEČENJE OB ROJSTNEM DNEVU

SZS izpolnila skrito željo...

Spodaj je Boštjan opisal svoje občutke, ki jih je doživljal ob obisku:

Za rojstni dan se mi je uresničila dolgo skrita želja, da bi v živo spoznal ptico ujedo. To željo mi je izpolnila žena. Organizirala mi je srečanje z gospo Vilmo Alino Šobo, ki mi je predstavila svojega kragulja Johnnya in to kar osebno na domu. Ko sem ju spoznal, sem bil zelo ganjen in kar malo v šoku, vendar je bil občutek imeti tako veličastno ptico na roki nepopisno fantastičen. V času druženja, sem izvedel vse o sokolarstvu pri nas, kako postati član, skratka vse. Poleg tega, da sem spoznal Johnnya, sem prejel tudi majico Sokolarske zveze, ki jo sedaj s ponosom nosim naokoli in knjigo o pticah, da bom lahko še podrobneje spoznal ostale naše ptice. Sedaj imam na steni povečano sliko sebe in Johnnya, da naju vsi lahko vidijo :) Še enkrat bi se rad zahvalil gospe Vilmi, ki mi je izpolnila veliko željo!

Nekaj več fotografij se nahaja v galeriji.

PREDSTAVITEV SOKOLARSTVA - HOTEL KEMPINSK PALACE PORTOROŽ

28. 9.2014 smo se člani SZS odzvali na povabilo hotela Kempinski Palace v Portorožu. Predstavitev smo izvedli, Vilma, Branko, Mišo, Borut, Tadej in Milan. Predstavili smo sokolarstvo in sokolarske ptice za goste hotela in za širšo javnost. Po uradnem delu smo odgovarjali na vprašanja udeležencev prireditve.

Prireditev je bila, kot vedno, prava dogodivščina za otroke, ki se nikakor niso mogli ločit od ujed in so se vsi navdušeni fotografirali z njimi.

Osebje hotela nas je zelo prijazno sprejelo in pogostilo. Pravo presenečenje pa je bil odziv javnosti, saj nas je obiskal gospod Peter Bossman, župan obmorskega mesta Piran.

Več fotografij se nahaja v galeriji.

LOVSKI TABOR ŠMOHOR 2014

Na lovskem taboru na Šmohorju so sokolarstvo predstavili Vilma, Mišo in Tadej. Nekaj fotografskih utrinkov najdete v galeriji. objavljamo tudi članek iz NOVEGA TEDNIKA.

PREDSTAVITEV SOKOLARSTVA V BOTANIČNEM VRTU TAL 2000

Letos se je na povabilo gospoda Romana Hergana, na sedaj že tradicionalno predstavitev sokolarstva v Botaničnem vrtu TAL 2000,  odzvalo 6 članov SZS, pod vodstvom Simona Pernata.

Javnosti smo predstavili sove in ujede, njihove telesne značilnosti, način življenja in njihov življenjski prostor, njihovo vlogo v naravi ter njihovo uporabo v sokolarstvu. Na koncu predstavitve smo navzočim odgovarjali na vprašanja. Nekateri so prvič v življenju videli te ptice od blizu, jih pobožali in se celo fotografirali z njimi.

Vsem, ki so nas prišli pogledat se zahvaljujemo za obisk, gospodu Romanu pa za povabilo in pogostitev.

Več fotografij se nahaja v galeriji.

DEŽELA CELJSKA VABI - PREDSTAVITEV SOKOLARSTVA

Vrvež trškega barantanja, pojedin, žive glasbe, plesa, konjenikov, žonglerjev ter spektakularne ognjene predstave …, vse to in še več nasje  ob donenju srednjeveških bobnov popeljalo nazaj v čase grofov Celjskih.

Letos (30. 8. 2014) smo na prireditvi prvič predstavili tudi sokolarstvo, ki je bilo za obiskovalce prava atrakcija. Še posebej veliko zanimanje so pokazali najmlajši, ki so se najbolj veselili fotografiranja z ujedami.

 

REPORTAŽA - SOKOLARSTVO NA SLOVENSKEM

Na spodnjem linku je dostopna reportaža o SOKOLARSTVU NA SLOVENSKEM

http://www.siol.net/multimedia/sokolarstvo-na-slovenskem/